Sneeuwpret
De meeste honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te ravotten en te speuren naar van alles wat zich onder de sneeuw bevindt.
Tip 1 - Pootjes insmeren met een beetje vaseline.
Honden kunnen last krijgen van pekel. Pekel is water wat (bijna) volledig verzadigd is met zout. Om dat te voorkomen kunt u, voordat u naar buiten gaat met uw hond, de poten van uw hond insmeren met vaseline. Na een wandeling doet u er goed aan om de poten van uw hond schoon te maken met lauw warm water. Vaseline is één van de verschillende producten die hiervoor te koop is. Denk aan Paw Balm Voetzoolbalsem of Vetramil Paw Wax.
Tip 2 - Niet te lang in de sneeuw laten spelen.
Wanneer u uw hond te lang in de sneeuw laat spelen wordt uw hond nat. Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Voorkom dus gesmolten sneeuw of water in de vacht. Let hier vooral op bij jonge en oudere honden, zij zijn minder goed in staat om hun lichaam op de juiste temperatuur te houden met deze kou.
Tip 3 - Pootjes thuis schoonmaken.
Zoutvergiftiging. Thuis komen na een wandeling door de sneeuw en uw hond likt zijn of haar poten schoon. Wat kan daar voor kwaad in zitten? Zoals al eerder bij tip 1 vermeld kan er pekel op de poten van uw hond zitten. Pekel ontstaat doordat er in de winter zout gestrooid wordt om gladheid te voorkomen. Dit zout laat het sneeuw smelten en vermengt zich hiermee. Heel handig voor de wegen, niet zo handig voor uw hond. Als uw hond begint met likken en hij of zij krijgt pekel binnen, dan kan dat fatale gevolgen hebben.
“De hoeveelheid zout die een hond fataal kan worden ligt tussen 1,9 en 3,7 gram zout per kilogram hond. De klachten kunnen tot 72 uur na inname beginnen op te treden, de meest voorkomende klachten zijn braken en/of diarree, maar neurologische klachten kunnen ook optreden.”
Tip 4 - Laat uw hond niet op het ijs.
Na een paar dagen flink vriezen zal er op veel plaatsen in Nederland ijs ontstaan. IJs is uiteraard heel erg glad, uw hond kan hier dan ook op uitglijden. Uw hond kan zo zijn of haar gewrichten, botten en spieren blesseren. Daarnaast loopt u het gevaar dat uw hond door het ijs zakt of in een wak valt met alle gevolgen, zoals bijvoorbeeld onderkoeling, van dien.
Tip 5 - Houd uw hond warm!
Dit klinkt als een open deur en voor veel mensen vanzelf sprekend. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw hond warm blijft als het buiten vriest? Stilstaan in de sneeuw moet u voorkomen! Zorg er dus voor dat uw hond in beweging blijft, dan verbrand hij of zij energie en blijft uw hond warm. Voor honden met een korte en/of kale buik kunt u eventueel een hondenjads of dekje aanschaffen. Sommige rassen hebben geen last van de kou, andere weer wel. Houd uw hond daarom goed in de gaten om te beoordelen of hij of zij het te koud heeft. Kleine honden, puppy's en oudere honden hebben het eerder koud en hebben vaak (nog) niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou. Rassen met een korte vacht en/of kale buik, die van oorsprong uit warmere gebieden komen, zijn minder bestand tegen de koud. Lach dus niet iemand uit wanneer een hond een jas aan heeft, dit zal een reden hebben. Net zoals dat wij mensen een jas dragen, die ons beschermd tegen de kou.
Tip 6 - Verlichting in de winter.
Het wordt al snel donker in de winter. Met sneeuw wordt het zicht van de mens vaak slechter. Goede verlichting van uw hond is daarom geen overbodige luxe. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijvoorbeeld: een reflecterend veiligheidshesje, een reflecterende halsband of een knipperlichtje om de hals. Uiteraard geldt hetzelfde voor u!
Tip 7 - Knip lange haren weg.
Knip lange haren weg? Ja, alleen niet aan de bovenkant van de vacht. Juist op de lage plekken. Denk hierbij aan de lange haartjes tussen de kussentjes, onder aan de buik of aan de achterkant van de poten. In deze lange haren kunnen zich sneeuwklompjes gaan vasthechten en dit voelt erg ongemakkelijk aan voor uw hond. Het bemoeilijkt vooral het lopen als deze sneeuw- of ijsklompjes, onder de voetzolen vastkleven.
Toch last van een paar klompjes? Trek ze NIET uit de vacht! Knijp ze stuk. Dan heeft uw hond er ook geen pijn van.