Welke manier past het beste bij uw hond?

Wat kiest u voor uw hond? Een halsband, slipketting, prikbandm tuigje, half-check of een jachtlijn... Er zijn zoveel verschillende manieren om met uw hond aan de lijn te lopen. Allereerst adviseert Diamonds4Dogs een manier die niet alleen praktisch is, maar ook diervriendelijk. Van de in het begin benoemde opties blijven er dan uiteindelijk maar drie over, namelijk: een halsband, een tuigje en een jachtlijn. Elk van deze methoden heeft zijn eigen voor- en nadelen en zo kan het zijn dat de methode die voor de ene hond wel goed werkt, minder tot niet geschikt zijn voor de andere hond.

De halsband

Een halsband omvat de nek van uw hond. Doordat zich er alleen om de nek van uw hond een tuigage bevindt, weet u zeker dat uw hond niet belemmerd wordt in zijn of haar lichaamsgebruik. Een groot nadeel van de halsband is dat wanneer uw hond een keer hard trekt (het maakt niet uit of uw hond groot of klein is), de krachten van het trekken zullen worden opgevangen in de nek. De nek is tenslotte het deel van het lichaam waar de tuigage zich bevindt. De nek is bovendien een vrij kwetsbaar gebied dat door hard aan de lijn te trekken een nekblessure kan veroorzaken. Een voordeel van de halsband is dat deze eenmalig kan worden omgedaan en vaak tussen de vacht van de hond wegvalt.

Trekt uw hond makkelijk aan de lijn? Dan is een halsband waarschijnlijk niet de meest ideale oplossing voor uw hond.

Het tuigje

Een tuigje omvat de borstkas van uw hond. Op het moment dat uw hond aan de lijn trekt, worden de krachten van het trekken verdeelt over de gehele borstkas. Wat betekend dat er minder schade kan worden aangericht bij uw hond dan met een halsband.

Er zijn in de wereld alleen heel veel verschillende soorten, maten en modellen van tuigjes. Er bestaat geen één tuigje dat iedere hond past, houdt hier dan ook rekening mee! Welke pasvorm het beste bij uw hond past is geheel afhankelijk van zowel de lichaamsbouw als persoonlijke voorkeur van uw hond. We kunnen twee soorten tuigjes onderscheiden. De zogenaamde Y-tuigjes en tuigjes met een horizontale borstband. De Y-tuigjes danken hun naar aan de het model, de twee bandjes die vanaf de rug, aan weerszijden van de nek naar het borstbeen lopen nemen de vormen de letter 'Y' aan. Hieronder worden de verdere verschillen uitgelegd.

Y-tuigje

Een Y-tuigje laat de boeggewrichten vrij van uw hond, waardoor uw hond niet belemmerd wordt in de bewegingsvrijheid van zijn voorpoten. De banden van het tuigje komen op de punt van het borstbeen samen, lopen vervolgens over het borstbeen en eindigen op de buikband ban het tuigje. Sommige honden vinden het niet prettig dat er een band over het borstbeen loopt, het kan de hond een 'opgesloten' gevoel geven en dan is een ander model tuigje een betere oplossing. Het Y-tuigje is vooral erg goed voor uw hond zonder dat het de gewrichten zal beschadigen. Dit tuigje wordt aangeraden voor kleine hondjes.

Tuigje met horizontale borstband

Een tuigje me een horizontale borstband is heel gemakkelijk bij uw hond om te doen. U doet het tuigje over het hoofd heen, er gaat een buikband onder de buik door en deze wordt met een gesp dichtgeklikt. De horizontale borstband loopt daarbij over de schoudergewrichten van uw hond. Als uw hond een voorpoot naar voren plaatst dan komt er dus druk op de borstband te staan, welke druk geeft op het schoudergewricht van uw hond. Dit hoeft geen probleem te zijn als uw hond niet of nauwelijks aan de lijnt trekt, maar het kan wel voor een belemmering van de bewegingsvrijheid zorgen als uw hond continue druk op de lijn neemt.

Verdere informatie over tuigjes

Aan alle tuigjes bevinden zich één of meerdere ringetjes waar uw de lijn of riem aan vast kunt klikken. Bij tuigjes waar één ring aan vast zit, bevindt zich deze meestal op het ruggedeelte. Hierin is het belangrijk dat de ring zich op het materiaal van het tuigje bevindt. U kunt zich misschien voorstellen dat het voor uw hond niet prettig aanvoelt als die metalingen ring, met daaraan vast de musketon van uw riem of lijn, op de wervelkolom ligt. Sommige honden vinden dit zo vervelend dat ze scheef gaan lopen zodat het tuigje scheef zakt en ze er dus geen last meer van hebben of uw hond kan dan weigeren het tuigje helemaal niet meer te dragen.

Een eventuele tweede ring aan het tuigje bevindt zich meestal voorop het tuigje, ter hoogte van de boeg (verst uitstaande puntje van de borstkas) van uw hond. Deze ring is erg handig wanneer uw hond de neiging heeft om aan de lijn te trekken. Doordat de lijn of riem aan de voorkant is vastgemaakt kunt u uw hond makkelijk uit de situatie halen waarin hij trekt doordat uw hond zich moet omdraaien.

Anti-trektuigje

Naast tuigjes met een horizontale borstband of een Y-tuigje zijn er ook zogenaamde 'anti=-trektuigjes' te koop. Hoewel de fabrikant anders doet vermoeden, zijn dit geen 'wondersmiddelen' om uw hond van het trekken aan de lijn of riem af te krijgen. Het kan een tijdelijke oplossing zijn om een probleem met trekken aan de lijn te doorbreken. Echter, gerbuik dit soort tuigjes alleen onder begeleiding van een kundige instructeur of gedragstherapeut! Een anti-trektuigje zal zonder professionele begeleiding geen verbeteringen van het trekken aan de lijn geven. De meeste honden gedragen zich met zo'n speciaal tuigje nog net zo als met een ander tuigje. Veel honden kunnen zich stevig bezeren wanneer een anti-trektuigje niet goed wordt gebruikt. Anti-trektuigjes geven namelijk druk op de gevoelige plekken van uw honden. Het idee achter een anti-trektuigje is namelijk dat het zo'n onaangenaam gevoel moet veroorzaken bij uw hond dat uw hond stopt met trekken. Vaak wordt juist door het onaangename gevoel 'vlucht-gedrag' opgeroepen wat het trekprobleem alleen maar erger maakt.

Een jachtlijn

Een jachtlijn is eigenlijk de meeste simpele manier om uw hond aan te lijnen. Een jachtlijn is een lijn die endigt in een lus en die lus legt u om de nek van uw hond.

LET OP: Een goede jachtlijn heeft ALTIJD twee stops aan de lijn zodat uw hond niet gewurgt kan worden, anders is het geen jachtlijn maar een wurglijn.

Deze twee stops moeten wel goed afgesteld worden op de nekomvang van uw hond, zo kan van een jachtlijn een diervriendelijke aanlijnmethode te maken. Anders heeft de aanlijnmethode alsnog het wrug-element van een wurglijn.

De stops van een jachtlijn

De twee stops op een jachtlijn hebben ook een functie. Er is één stop om te zorgen dat de lus niet te klein kan worden en dus om te voorkomen dat uw hond een sliplijn of wurglijn wordt. De andere stop is bedoeld om ervoor te zorgen dat de lus niet te groot wordt. Zo kan er voorkomen worden dat de lijn ongewenst afgaat bij uw hond.

Er worden ook jachtlijnen verkocht met maar één stop. Deze stop is om er om ervoor te zorgen dat de lus niet te groot wordt. Deze lijn is dus een stroplijn, sliplijn of wurglijn (de benamingen verschillen per winkel of per land). Dit soort riemen zijn zeer dieronvriendelijk! Wanneer er druk op de lijn wordt uitgeoefend betekend het dat de lus kleiner wordt en dat de luchtpijp van uw hond wordt dichtgedrukt.

Wanneer kunnen we een jachtlijn gebruiken

Een jachtlijn is bedoelt om als de hond aan de lijn moet lopen er een lijn om zijn nek gedaan kan worden Wanneer de hond los mag lopen gaat de lijn er helemaal af (dus ook geen halsband). Omdat uw hond dus helemaal niets om heeft als hij of zij losloopt, loopt uw hond daarbij ook niet het risico dat hij of zij met een halsband of tuigje achter een tak of iets dergelijks blijft hangen. Let wel op, dat wanneer uw hond losloopt, uw hond geheel 'bloot' loopt en dus ook in geval van nood niet even snel bij de halsband of het tuigje gepakt kan worden. Gebruik de jachtlijn dan ook alleen wanneer uw hond 100% reageert wanneer uw hem of haar roept, ook in angstige of spannige situaties!

Welke manier past er nu bij mij?

Meestal zijn honden vrij uitgesproken in wat ze wel of niet fijn vinden tijdens het wandelen of sporten. Het uitproberen van verschillende halsbandjes eb.of tuigjes zal u dus duidelijk inzicht geven in welke voorkeur uw hond heeft. Let wel op dat dit tijdens de verschillende levensfases van uw hond kan veranderen. Een pup heeft andere behoeften dan een puber of een sporthond. Houdt hier dan ook rekening mee en wissel af en toe eens om te kijken of de voorkeur nog steeds bij dezelfde aanlijnmethode ligt.

Diamonds4Dogs heeft de voorkeur voor een Y-tuigje omdat zo de hond altijd de bewegingsvrijheid heeft die nodig is. Tevens zijn onze hondjes zo klein dat een halsband om de nek verwondingen kan veroorzaken wanneer ze een keertje trekken.

Weet u al welke voorkeur uw hond heeft of wilt u gaan starten met uitproberen? Diamonds4Dogs heeft een groot assortiment aan verschillende tuigjes, halsbanden & jachtlijnen.

Bent u eruit of u een halsband of een tuigje neemt? Bekijk hier een aantal mogelijkheden.