Help… De herfst is weer aangebroken! 

Voor de buitenliefhebbers met honden misschien wel het mooiste seizoen van het jaar, de herfst! Groene bladeren veranderen langzaam in oranje, rood en bruin. De opkomende zon die de kleuren van de herfst doet oplichten, dauwdruppels die het gras bekleden. Prachtige paddenstoelen die uit de grond komen en eikels, beukennootjes en kastanjes die uit de bomen vallen. Helaas, is niet alles wat in de herfst uit de bomen valt zonder gevaar voor uw hond. Beukennootjes, dennenappels, kastanjes, eikels en paddenstoelen zijn in deze tijd volop op de grond te vinden. Iets waar uw hond graag mee wilt spelen. Uw hond kan echter zeer ziek worden wanneer deze objecten spelenderwijs worden opgegeten. 

Eikels

Bladeren van de eikenboom en de eikels bevatten de stof tannine, beter bekend als looizuur. Voor een eikenboom is tannine zeer nuttig, aangezien deze natuurlijke stof bacteriën en schimmels op de grond afremt en daardoor ook beschermd wordt. Helaas is de stof tannine wel giftig voor honden. De tannine bindt zich in de darmen aan eiwitten en ijzer, waardoor er een tekort aan deze stoffen kan ontstaan. De eerste symptomen zijn veelal braken, diarree, buikpijn en een bloedneus. Deze symptomen kunnen al kort na het opeten van de eikels optreden. Bij grotere en herhaalde inname bestaat er ook een risico op bloedarmoede, verstopping in de maag of darmen en/of beschadiging van lever of nieren. Onrijpe, groene eikels bevatten in verhouding meer tannine dan rijpe bruine eikels en zijn daarom giftiger voor uw hond dan rijpe eikels. De rijpe eikels kunnen echter nog steeds problemen veroorzaken. Vooral als er veel van wordt opgenomen door uw hond. Daarnaast bevat ook de schil van de eikels een grotere hoeveelheid aan looizuur. 

Hulst

In de herfst en de winter komt de hulst tot bloei. De rode besjes die groeien aan deze hulst zijn zowel voor mens als dier giftig. De bladeren en de bessen bevatten tannine en saponines. Saponine is een zeepachtige stof die de kastanje plant en vrucht beschermt tegen insectenvraat en tegen de groei van bacteriën en schimmels. Helaas is dit ook giftig voor uw hond. Een hond kan bij inname van een kleine hoeveelheid bessen, klachten krijgen zoals misselijkheid, braken en hevige diarree. Bij een inname van grotere hoeveelheden besjes kan het zelfs verlammingen veroorzaken.

Kastanjes

In Nederland hebben we twee soorten kastanjes: de tamme kastanje en de wilde kastanje. De tamme kastanjes zijn eetbaar, de wilde kastanjes helaas niet. Wilde kastanjes bevatten namelijk een mengsel van tannine en saponine. Een tamme kastanje is net zo rond als de wilde kastanje. U herkent de tamme kastanje als helemaal rond, hij heeft geen platte kant en ook geen puntje. Honden kunnen na het eten van een wilde kastanje maag- en darmklachten krijgen zoals braken, diarree en andere klachten zoals koorts en problemen met kijken. Daarnaast kunnen er in ernstige gevallen neurologische problemen ontstaan zoals verwardheid, epilepsie en extreme opwinding. Tamme kastanjes kunnen in principe wel gegeten worden, maar ook hier kan verstopping optreden wanneer uw hond dit in zijn geheel inslikt.

Wilde kastanje voorbeeld foto voor het artikel van Diamonds4Dogs - Help... Het is herfst.

Wilde kastanje

Tamme kastanje voorbeeld foto voor het artikel van Diamonds4Dogs - Help... Het is herfst.

Tamme Kastanje

Paddenstoelen

Paddenstoelen komen in alle soorten en maten voor. Giftige paddenstoelen zijn vaak moeilijk te herkennen, maar kunnen zeer gevaarlijk zijn voor uw hond. Paddenstoelen die giftig zijn voor mensen zijn ook giftig voor honden. Er bestaat een lijst met giftige paddenstoelen en niet eetbare paddenstoelen, deze vindt u hier. Symptomen kunnen erg uiteenlopen en variëren per paddenstoel en gewicht van uw hond. Veel voorkomende symptomen zijn braken, diarree, koorts, overmatig kwijlen en stuiptrekken welke uiteindelijk zouden kunnen leiden tot epileptische aanvallen of een coma.

Dennenappels en beukennootjes

Dennenappels en beukennootjes zijn niet giftig en bevatten geen giftige stoffen. Wel bevatten beukennootjes de stof blauwzuurglycosiden als verdediging tegen vraat van schimmels, pesticiden en bacteriën. Bij honden die zuur maagvocht hebben worden de blauwzuurglycosiden die in de beukennootjes zitten gemakkelijk omgezet in minder schadelijke stoffen verbindingen, waardoor dit bij de hond, evenals mensen, geen klachten veroorzaakt. Wel worden dennenappels en beukennootjes door honden vaak tijdens het spelen ingeslikt. Het inslikken van deze objecten kan leiden tot verstopping in het maagdarmkanaal of zelfs tot schade in de darmen door de scherpe randjes en splinters.

Wat te doen als de hond een vergiftiging heeft opgelopen door het eten van een herfstproduct?Heeft uw hond één of meerdere eerder genoemde herfstproducten gegeten of vertoont uw hond de genoemde symptomen na een wandeling door het bos? Neem dan altijd direct contact op met uw dierenarts! Veelal zal een dierarts een hond die veel giftige herfsthapjes binnen heeft gekregen laten braken of het gif weg te spoelen met een maagspoeling. Op deze manier worden producten die nog aanwezig zijn in de maag uit het lichaam verwijderd. In geval van twijfel of indien het dier een herfsthapje van twijfelachtige afkomst heeft ingeslikt, kunt u ook contact opnemen met het Antigifcentrum.

Op pad voor een herfstwandeling? Kijk welke producten uw wandeling aangenamer kunnen maken...