Dit is Barrel. Barrel is een Sint Bernard hond en steekt op deze foto zijn tong naar u uit.

Diamonds4Dogs geeft tips voor pups!

Wij weten als geen ander dat het opvoeden van een pup heel erg belangrijk is omdat een hond zich in onze samenleving goed staande moet houden.

Uw hondenfokker heeft de basis gelegd voor de pup en vanaf nu bent u verantwoordelijk voor uw hond.

Diamonds4Dogs biedt u daarom vijf tips aan die u hierbij kunnen helpen...

Tip 1 | De veilige plek

Het belangrijkste voor uw hond is een veilige en vooral comfortabele plek om deze eigen te maken. Denk bijvoorbeeld aan een mand, kussen, bench of kleed. Een hond heeft deze plek nodig om zich hier veilig terug te kunnen trekken, in rust te kunnen slapen of lekker met een knuffel te kunnen spelen. Als u voor een bench kiest moet deze groot genoeg zijn voor uw hond anders kan uw hond zich alleen en opgesloten voelen en dan is het géén veilige plek meer. Pups wennen snel aan de door u gekozen ligplaats, oudere honden kiezen vaak zelf hun plek. Echter, is dit ook aan te leren. 

Het allerbelangrijkste aan deze plek is dat uw hond zich ongestoord kan uitleven op deze plek. Kinderen mogen uw hond op deze plek niet lastigvallen of storen, u mag uw hond niet straffen op deze plek en u mag alleen op deze plek komen als uw hond hier toestemming voor geeft. Zodra uw hond deze plek als ‘strafplek’ ziet of als plek waar iedereen komt, dan is het niet meer zijn of haar plekje en zal uw hond een ander fijner plekje zoeken.

Honden zullen snel de plek veilig zien als u hier iets lekkers voor ze neerlegt. Dit kan een kluifje zijn, een snoepje of de lievelingsknuffel van uw hond. Zorg voor genoeg licht en lucht! Maak de plek gezellig en zorg voor voldoende liefde. Uw hond zal het merken en er met liefde mee omgaan.

Onze hond Hummer met zijn broetje. Hummer geeft zijn broer een kusje.

Tip 2 | Alleen leren zijn

Vanaf het moment dat uw pup elf weken oud is, kunt u begjnnen met uw pup ‘alleen’ laten zijn. Let op dat dit een langzaam proces is en niet te snel mag gaan, anders ontwikkelt uw pup verlatingsangst en dit is lastig om vanaf te komen. Wanneer uw hond zijn of haar veilige plekje eigen heeft gemaakt en hij of zij slaapt hierin dan gaat u voorzichtig wat verder weg zitten. Wanneer uw pup wakker wordt is het belangrijk dat uw pup u nog wel kunt zien. Bouw dit langzaam op door steeds een beetje verder te zitten. Wanneer uw hond hier geen problemen mee heeft dan gaat u (op dezelfde verdieping) uit het zicht zitten.

U kunt zo nu en dan een geluidje maken maar uw pup mag u niet zien. Het kan zijn dat bij het wakker worden uw pup gaat zoeken, beloon pas wanneer uw hond rustig is. Wanneer uw hond piept, wacht tot het stil is. Al stopt uw hond maar 1 seconde, u komt meteen tevoorschijn. Dit verlengt u steeds meer en meer. U gaat een keertje naar boven, u kunt een keer in de tuin zitten enzovoort. Wanneer uw hond niet meer piept of zoekt kunt u naar buiten. Eerst blijft u heel kort weg, wanneer uw hond slaapt of wakker is dat maakt niets uit. Dit bouwt u steeds meer op. 1 minuut (meerdere keren), 1,5 minuut (meerdere keren) enzovoort. Uiteindelijk kunt u langere tijd weg blijven zonder enig probleem. 

Wanneer uw hond niet wilt slapen kunt u wat lekkers (iets wat niet binnen 2 minuten op is) neerleggen en laten kluiven.

Veel mensen maken hun hond vast zodat er geen meubels of andere dingen worden gesloopt of gedaan waar u niet achter staat. Echter, kan dit voor verlatingsangst zorgen. Het meest effectieve is om gebruik te maken van de veilige plek, omdat het uw hond rustig maakt. Vastmaken zorgt vaak voor stress wat resulteert in blaffen en janken. Iets wat u niet wilt wanneer uw hond alleen thuis is. 

Tip 3 | Puppycursus

De eerste 16 weken van het leven van uw pup zijn de belangrijkste weken in de socialisatie fase. Deze fase kenmerkt zich door vaak onbevlogen gedrag. Geen angst en geen gevaarherkenning. Dit is voor u een optimaal moment om uw pup te socialiseren. Door het volgen van een puppycursus kunt u dit socialisatieproces op een juiste en verantwoorde manier uitvoeren waarbij de minste kans ontstaat op angsten. Op deze cursussen wordt op een verantwoorde manier kennis laten maken met verschillende mensen, honden, attributen en omgevingen. Hier wordt tevens de band tussen baas en hond gecreëerd en versterkt.

Een puppycursus bestaat over het algemeen uit:

  • Het aanleren van basiscommando's zoals kijk, zit, af/down en kom hier;
  • Het leren herkennen van lichaamstaal bij uw hond;
  • Het in aanraking komen (in een gecontroleerde omgeving) met andere mensen, honden, attributen en omgevingen;
  • Het vertrouwen van uw hond laten groeien;
  • Communiceren tussen u en uw hond.

Uiteraard kunnen er na de puppycursus verdere cursussen gevolgt worden voor de verdere ontwikkeling van u en uw hond. 

Tip 4 | Los lopen

Los lopen, een spannende aangelegenheid alleen ontkomt u hier niet aan. Uw pup los laten lopen is voor u en ook voor uw pup erg spannend. Belangrijk is om hier niet te vroeg mee te beginnen maar op het moment dat uw hond hier klaar voor is. Pas als uw hond hier klaar voor is, wordt de kans op weglopen verkleint. Wanneer u te vroeg begint met het loslopen van uw hond wordt tevens het ontspannen leren lopen aan een lijn bemoeilijkt, want u neemt vanuit het perspectief van uw hond zijn of haar vrijheid weg. Hierdoor kan trekken gevoed worden.

Vele pups zullen u gewoon op de voet blijven volgen wanneer u besluit uw pup los te laten. Maar u kunt het niet aan het lot overlaten. Het allerbelangrijkste is om uw pup te belonen wanneer uw pup los loopt en geen gekke dingen doet. Hierdoor leert uw pup dat door bij u te blijven er wat lekkers wordt gegeven en zal zo vaak even bij u komen kijken of er al wat lekkers verdient is. Vind u of uw hond het spannend om los te lopen? Laat in eerste instantie alleen de riem los, u kunt zo gemakkelijk ingrijpen wanneer uw pup op onderzoek uitgaat en uw hond heeft zo vaak niet door dat hij of zij los loopt. 

Gaat dit goed? Dan kunt u besluiten de riem af te doen en bijvoorbeeld een tuigje met optilmogelijkheid. Zo kunt u makkelijk uw hond oppakken wanneer nodig. Belangrijk is wel dat alles wat u uw hond omdoet tijdens het loslopen ook gevaar kan betekenen. Bijvoorbeeld dat de riem of de halsband ergens achter blijft haken. Hou dus ten allen tijde uw pup in de gaten. 

Taika die even opzij kijkt. Helemaal is afgeleid maar wel onderweg is naar de baas!

Tip 5 | Hier komen

Uw hond loopt eindelijk los en nu wilt hij of zij niet meer bij u komen. U heeft misschien wel eens zo’n geval gezien en staan grinniken vanaf een afstand. Echter, is niets zo vervelend als uw pup niet naar u luistert. 

Het allerbelangrijkste op dat moment is om niet boos te worden, hard te gaan roepen of achter uw puppy aan te gaan rennen. Zo kan uw pup schrikken of u juist negeren en dat willen we uiteraard niet. U kunt wel een aantal andere dingen doen.

Hierin benadrukken we als baasje de ‘happy hier’ methode. Bij ons is het vele malen leuker dan waar uw pup op dat moment is. Ga op uw hurken zitten (alsof u iets van de grond wilt pakken), zodra uw pup kijkt is het vrolijke en gekke boel en lekkere snoepjes. Gebruik uw hoge stem om aandacht te trekken en te behouden. Werkt dit niet? Geen probleem, uw pup vraagt vaak (zonder dat wij het doorhebben) om bevestiging. Wanneer u dus de andere kant op loopt is deze bevestiging weg. Uw pup zal dan achter u aan gaan lopen omdat hij of zij anders ‘alleen’ achterblijft. Zodra uw hond achter u aan loopt gaat u op uw hurken zitten en wordt het een groot feest! Bij u is het leuker, gezelliger en lekkerder dan bij hetgeen ze net hebben achtergelaten.

Het allerbelangrijkste is dat uw hond u ten alle tijden kan zien! Pups raken in paniek wanneer u ineens weg bent zonder dat ze het doorhebben. Daarnaast is het belangrijk om alfijd te blijven lachen! Uw pup raakt hier enthousiast van en komt dan met alle plezier naar u toe!

Meer informatie over dit onderwerp?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar info@diamonds4dogs.com of neem contact op met uw hondeninstructeur.

Ivy & Taika zijn samen aan het spelen met hun Bunny Puppy!