De kunst van het drogen

Na het wassen van uw hond moet uw hond ook goed gedroogd worden. Veel mensen vragen of dit belangrijk is... Ja zeker! Diamonds4Dogs is gewijd aan een goede vachtverzorging. Een goede vachtverzorging zorgt voor veel plezier in een hondenleven. Een voordeel van goede vachtverzorging is dat de huid zich zelfstandig gezond kan houden en onderhouden. In dit artikel leest u het belang van drogen en hoe u nu eigenlijk uw hond moet drogen.

De manier waarop water tijdens het wassen van uw hond invloed uitoefent op de huid en vacht is niet hetzelfde als de invloed van water tijdens het zwemmen of door de regen lopen. Wanneer een hond wordt gewassen, zorgen wij ervoor dat het water tot aan de huid komt. Hierdoor kunnen wij als baasjes de huid en vacht reinigen en voeden, mits we natuurlijk de juiste producten gebruiken. Na het wassen is het tijd voor het afdrogen. Sommige mensen pakken nu graag een handoek en wrijven deze (soms ruw) over de vacht van hun hond, van voor naar achter en van achter naar voren. Echter, dit ruwe wrijven kan de zorg en moeite die u er net tijdens het wassen in heeft gestoken zwaar tenietdoen. Het haar kan namelijk breken en de van de beoogde vachtverzorging blijft zo niet veel meer over.

Hoe moet u uw hond drogen?

Nu is uw hond nat en wilt u hem of haar graag drogen... Maar hoe doen we dat? Gebruiken we onze eigen föhn, kopen we een speciale droger of laten we onze honden aan de lucht drogen? Wat is de beste aanpak en waarom?

Luchtdrogen

De 'makkelijkste' manier is om uw hond aan de lucht te laten drogen. Ondanks dat het gemakkelijk is, raden wij dit af! Zoals al eerder is omschreven dringt het water tijdens het wassen dieper door, tot op de huid. Als uw hond aan de lucht wordt gedroogd dan blijft de huid van uw hond vochtig en kan dit in combinatie met de lichaamswarmte binnen een mum van tijd ongebalanceerde gistopbouw tot gevolg hebben. Gist komt van nature op de huid voor, het maakt uit van de huidflora en leeft in symbiose (balans) met de andere flora op de huid. Dit betekent dat het huis van uw hond en de flora een wederzijds voordelige relatie hebben en beiden elkaar nodig hebben om te kunnen overleven. De talg die door de talgklieren wordt geproduceerd, helpt onder andere de huidflora te voeden. Maar wanneer er te veel talg (sebum) wordt geproduceerd, of te weinig, ontstaat er een onbalans en krijgt uw hond huidproblemen.

Uw eigen föhn, liever niet!

Een tweede optie is om een eigen föhn op uw hond te gebruiken. Uit ervaring blijkt dat het - afhankelijk van de vachtsoort - vaak bijna onmogelijk is om uw hond op deze manier droog te krijgen. Deze haardrogers zijn niet ontworpen voor de dichtheid en soort vachtgroei van honden. Het is zelfs zo dat de föhn op de laagste warmtestand nog steeds veel te heet is voor uw hond en daarnaast hebben ze erg lang nodig om ook maar een deel van de vacht droog te krijgen. Dit zorgt voor lange droogbeurten en zal resulteren in onrust.

Voorbeeld: Voor een volwassen Dwergkeeshond duurt het ongeveer 2 uur om hem/haar volledig droog te krijgen meet een haardroger op de laagste warmtestand. Met een föhn voor mensen duurt het dus veel te lang om ze volledig te laten drogen, riskeren we de gevoelige huid van uw hond om te verbranden en laten we de huid gemakkelijk vochtig achter? Liever niet! Hierdoor ontstaat het gistverhaal namelijk zoals bij het 'Luchtdrogen'. Ook deze optie is dus niet ideaal voor een gezonde huid, maar een echte ramp voor een zieke of reeds aangetaste huid!

De waterblazer

Met afstand de beste optie! Afhankelijk van het vachttype van uw hond, de enige die aan te raden is! Het aanschaffen van een haardroger (waterblazer/combidroger) welke speciaal is ontworpen voor uw hond heeft temperaturen die voor de hond aangenaam zijn en de juiste kracht om het water uit de vacht te blazen! Diamonds4Dogs heeft de Sirocco Handdroger en verschillende waterblazers in haar assortiment.

De handdoek

Stel een goede haardroger of een trimmer zijn geen optie, om wat voor reden dan ook... Dan hebben we nog de handdoek. Wrijf uw hond met een handdoek droog om al het overtollige water te verwijderen met de hond een wandeling te maken. De warmte van het lichaam zal het droogproces helpen, net als de luchtbeweging door het lopen.

Vrees niet! De kunst om de handdoek juist te hanteren is helemaal niet moeilijk, maar wel van groot belang! Druk de handdoek voorzichtig over het lichaam, met de richt van de vachtgroei mee. Zo kunt u het overtollige water verwijderen.

Een trimsalon

Soms is het als hondeneigenaar ook wel lekker om even achterover te leunen. Geloof het of niet, wij begrijpen dit met 4 honden als geen ander! Schroom niet om met enige regelmaat langs een trimsalon te gaan. Naast een flinke studie (namelijk 2 jaar), een stevig aantal praktijkuren en veel liefde zorgen zij ervoor dat niet alleen 'het trimmen' goed gebeurt, maar ook het advies en de tijd! Omdat wij heel veel om kwaliteit geven hebben wij ons keurmerk 'Approved by' ook over de trimsalons laten gaan... Daar zijn een aantal trimsalons uitgekomen welke wij goedkeuren en waar wij 100% achter staan. Benieuwd welke salons dit zijn? Klik dan snel hier om al onze gerenommeerde trimsalons te ontmoeten! Stel gerust us vragen, maak een afspraak of kom eens bij ze langs voor een babbel.

De manier waarop wij omgaan met onze honden definieert ons. Diamonds4Dogs verkoopt niet alleen vachtverzorgingsproducten die voor onszelf en onze kinderen veilig zijn, ook voor onze honden. Daarnaast herkennen en erkennen wij het essentiele belang van een goede en juiste vachtverzorging. De belangrijkste stap voor u is om eerst te oordelen of uzelf voldoende in staat bent om de vacht van uw hond goed de wassen én drogen. Voor sommige taken is het voor uw hond het beste om een professional op te zoeken. Ga vooral niet zelf in de vacht knippen, maar vraag om deskundig advies! Diamonds4Dogs en haar Approved trimsalons staan altijd voor u klaar!

De manier waarop wij omgaan met onze honden definieert ons. Diamonds4Dogs verkoopt niet alleen vachtverzorgingsproducten die voor onszelf en onze kinderen veilig zijn, ook voor onze honden. Daarnaast herkennen en erkennen wij het essentiële belang van een goede en juiste vachtverzorging. De belangrijkste stap voor u is om eerst te oordelen of uzelf voldoende in staat bent om de vacht van uw hond goed de wassen én drogen. Voor sommige taken is het voor uw hond het beste om een professional op te zoeken. Ga vooral niet zelf in de vacht knippen, maar vraag om deskundig advies! Diamonds4Dogs en haar Approved trimsalons staan altijd voor u klaar!

Artikelen voor de juiste vachtverzorging? Er zijn een aantal basisproducten...